日本の働き方は楽しくできる

トルコから日本に来て、経験したいことがたくさん。在宅勤務とフレックスタイム制で柔軟なスケジュールができ、仕事もプライベートも楽しんでいます。

 

ダンクソフトのUさん(男性)。トルコ出身の彼は、東日本大震災のすぐ後にインターンでダンクソフトにいました。その後、進学のために帰国。でもダンクソフトで働きたいと戻ってきてくれました。ダンクソフトで働いて、彼は何を感じているのでしょうか。彼が書いてくれた原文のままご覧いただきます。


トルコでの働き方

交通のためにイスタンブールで通勤するには通常1-2時間かかります。お風呂、食べること、眠りを考える時、自分の時間がいなくなる。

(私は)新しいことを学び、新しい技術を試すのが好きです。でも通勤するために自分の1日の3時間を過ごすなら時間や動機がなくなります。遊びや勉強する時間がなかった。
 また頻繁な偏頭痛を得る。その時オフィスで働くや通勤することは痛みを増加させるので、集中するのが難しくなります。
 柔軟性と通勤しないのためにフリーランスの仕事しましたが、それは多くの面倒が付属しています。「安定性、ネットワーキング、マーケティング、会計、合法性、など…」

ダンクソフトで働き始めたころ

最初は埼玉から通勤していました、仕事に行くのにおよそ1時間ほどかかります。イスタンブールから慣れていたから、近くに引越しするまでその1時間にどのくらい重要なのか気つけなかったです。ある日、私たちは悪天候のために家から仕事をするように言われましたので、(やってみたら)自宅でもっとうまく働くことができ、今でもオフィスに入るように感じることができることを実感しました。

(補足)Uさんは初めは埼玉県から通勤していましたが、その後、オフィスにも近い都内へ引っ越し、通勤時間をかなり削減しました。イスタンブールで長時間の通勤に慣れていた彼が引っ越し以外で「通勤時間や働き方」について考えたのは、在宅勤務でした。大雪の予報が出て、在宅勤務に切り替えた「あの日」、働き方について考えるようになりました。

働き方を考えて

1+1時間の通勤(1日往復で2時間の通勤)はそれほどではないと考えるかもしれませんが、毎日2時間かかる人は1年で大きな合計になります。
 (今は)毎週の1-2日ぐらいに在宅勤務しています。そして新技術とギターを勉強、運動、料理つくる、寝る前にリラックスする時間もあります。仕事の後にもっと時間があり、疲れていないのですから友達と遊ぶ時間もあります、自由に日本を楽しむことができます!
  また、在宅勤務のあとにまだ元気ですから大学以来初めてランニングに始めました。私は長い間運動していないので、遅いですが、ますます良くなっています!これはまた、より良い人生のためのもう一つのモチベーションです。

トルコから来てから、日本に経験したいことがたくさんあります。在宅勤務とフレックスタイム制で柔軟なスケジュールを持つことができますので同時に仕事をして楽しむことができます。また、気分が悪い時(偏頭痛の時)は在宅勤務が助かります!

この先にあるものは

短期間には、来年にハーフマラソンを走らせたい!時間を大切にして日本を楽しんでいたい。
長期的には、この柔軟性を使用して自分の研究を改善し、人気のあるオープンソースプロジェクトに積極的に貢献したり作成したり、また自分のアイデアを実現したりしたいと考えています。地域社会に役立つことを望んでいます。


人生を豊かにする働き方を支える「ツール」

いつもクラウドにつながっているだからどこでも、いつでも簡単に作業できます。また、Office365などのクラウドビジネスサービスのおかげでスケジュールを調整し、自宅で仕事をしたり、休暇を取ったりするのは簡単です。


Uさんには、彼の働き方を「英語」と母国語の「トルコ語」でも書いてもらいました。

英語版

①    Summary.
Since I am coming from Turkey, there are many things I would like to experience in Japan. With flextime system and telework, I can have a flexible schedule so that I can work and enjoy my time together.
Additionally, teleworking is a great solution if I feel under the weather.

②    Please tell us about your earlier experiences. (Problems of working before)
Due to the traffic, it usually takes about 1-2 hours to commute to work in Istanbul. There is not much personal time left when you consider the shower, eating and sleeping. 

③     Please tell us about how you lived and work before work style changes.
I like to learn new things and experiment with new technologies. But spending 3 hours of a day for commuting obliterates personal time and motivation. I did not have a lot of private time.
Furthermore, I get frequent migraine attacks. Working in an office environment increases the frequency and intensity of an attack, making it difficult to concentrate on job.
Due to these reasons I’ve worked freelance, but freelancing comes with a lot of hassle as well. (Stability, networking, marketing, legality, financing, etc…) 

④     Please tell us about the “turning point” of how your work has changed.
At first, I was commuting from Saitama, which took about an hour to go to work. Because I was used to long commutes from Istanbul, I have not realized how important those 2 hours were until I’ve moved in closer. One day we were told to work from home because of bad weather and I’ve realized I can work better at home and still feel like a part of an office.

⑤     Please tell us about how your life and work after the changes.
One can think that 1+1 hours of commute every day is not that much. But those 2 hours add up over time.
Now, I work 1, 2 days of every week at home, working at home gives me the extra time I need to study, play guitar, exercise, cooking and relaxing time before bed. There is more time after work and I do not feel tired, so I can spend my time with my friends and enjoy freely Japan!
Since I’m not tired after work, I’ve recently started running for the first time since university. I have not been exercising for a long time, so it is slow, but I am getting better and better! This also motivates me for a better life!

⑥     Please tell us about the tools that help the change.
Because we are always connected to the cloud, I can easily work anywhere, anytime. Also thanks to the cloud business services like Office 365, I can easily adjust my schedule, work at home and take vacation.

⑦     Please tell us about your future prospects.
In short term, I want to be able to run half a marathon until next year! I want to cherish my time and enjoy Japan.
In long term, I would like to keep improving myself with this flexibility, and actively contribute or host popular open source projects, realize my ideas. I want to be helpful to the community.

 

トルコ語版

①    Özet.
Türkiyeden geldiğim için Japonya’da deneyimlemek istediğim pek çok şey var. Esnek zaman sistemi ve uzaktan çalışma ile kendime esnek bir program yaratabiliyor, ve ayn zamanda hem çalışıp hem kişisel zamanımdan keyif alabiliyorum.
Ayrıca, hasta, halsiz olduğum zamanlarda uzaktan çalışma oldukça kullanışlı olabiliyor.

②    Lütfen daha önceki deneyimlerinizden bahsediniz. (Çalışma probelmleri)
Trafik sebebiyle İstanbul’da işe gitmek ortalama 1-2 saat sürebiliyor. Yemek, banyo ve uykuyu hesap ettiğiniz vakit geriye pek bir kişisel zaman kalmamış oluyor. 

③     Lütfen daha önce nasıl yaşadığınız ve çalıştığınızdan bahsedin.
Yeni şeyler öğrenmekten ve yeni teknolojiler üzerinde deney yapmaktan çok keyif alırım. Fakat günün 3 saatini yol’da harcamak insanda pek bir motivasyon ve boş zaman bırakmıyor. Çok fazla kişisel zaman’a sahip değildim.
Dahası, düzenli olarak migren ağrılarım var. Ofis ortamında çalışmak hem şiddetini hem de sıklığını arttırıyor, dolayısıyla odaklanmak zor bir hale geliyor idi.
Bu sebeplerden dolayı freelance olarak çalışmayı tercih ettim ama freelance çalışma da bir çok problem beraberinde getiriyor. (Düzenli gelir, networking, pazarlama, hukuksal ve finansal problemler vs…)

④     Lütfen çalışma şeklinizin değiştiği an’dan bahsedin.
Başlangıçta, işe yaklaşık 1 saat süren bir yol ile Saitama’dan gelip gidiyordum. İstanbul’daki alışkanlığımdan dolayı bu 2 saatin ne kadar önemli olduğunun ancak yakın bir yere taşındığımda farkına vardım. Bir gün, kötü hava sebebiyle evden çalışmamız söylendi ve evde daha iyi bir performans gösterebildiğimin farkına vardım.

⑤     Lütfen değişiklikten sonraki iş-yaşam hayatınızdan bahsedin.
Günlük 1+1 saatik yol kulağa çok fazla gelmeyebilir, fakat bir yıl içerisinden hayatın büyük bir kısmı haline geliyor. 
Şimdi, haftanın 1, 2 günü evden çalışıyorum ve bu bana araştırma, gitar pratiği yapmak, egzersiz yapmak, yemek pişirmek ve yatmadan önce rahatlamak için gerekli zamanı veriyor. İşten sonra daha fazla zamanım var, yorulmamış oluyorum ve böylece zamanımı arkadaşlarımla geçirip, Japonya’dan özgürce keyif alabiliyorum.
İş çıkışı hala dinç olduğum için yakın zamanda, üniversiteden beri ilk kez koşmaya başladım. Uzun zamandır egzersiz yapmıyorum, o yüzden biraz yavaşım fakat gittikçe iyileşiyorum! Bu da beni daha iyi bir yaşam için motive eden sebeplerden birisi.

⑥     Lütfen bu değişime yardımcı olan ekipmanlardan bahsedin.
Her zaman bulut’a bağlı olduğumuz için, istediğim zaman istediğim yerden çalışabiliyorum. Ayrıca Office365 gibi bulut altyapılı sistemler sayesinde programımı kolayca düzenleyebiliyor, evden çalışabiliyor ve tatil alabiliyorum.

⑦     Lütfen gelecek planlarınızdan bahsedin.
Kısa zamanlı olarak, gelecek yıla yarı marathon koşabilmek istiyorum. Japonya’daki zamanımı keyifli geçirmek, değerlendirmek istiyorum.
Uzun zamanlı olarak, bu esnekliğin sayesinde kendimi geliştirmeye devam etmek, popüler açık kaynak projeleri geliştirmek veya katılımda bulunmak, ve kendi fikirlerimi hayata geçirebilmek istiyorum. Toplum’a yardımcı olabilmek istiyorum.